Mida maitsvat valmistada tallelihast?

Blogi

Kommenteeri
Eestis ei ole talleliha söömine veel väga populaarseks saanud, kuid näha on, et kasvav trend. Selles postituses katsume vastata küsimustele, mida meie kliendid meilt on küsinud. Lisaks võib leida postituse teisest poolest retsepte ja nippe kuidas talleliha küpsetada. Niiet, talleliha ette ja hakkame katsetama!
Mis vahe on lambalihal ja tallelihal?
Talleliha on õrnem, pehmem ja hõrgum kui lambaliha. Tallede liha on heledama roosa värvusega ja vanemate loomade liha tumedam. Lambalihal on oma mõnus ja spetsiifiline maitse erinevalt tallerasvast hangub lambarasv üsna kiiresti. Sellepärast serveeritakselambaliha tavaliselt soojendatud taldrikul kohe peale valmimist, et seda vältida. Ei tasu karta ka nö kasukamaitset, see ei ole tegelikult lambaliha maitse. Kardetud kasukamaitse põhjuseks on oskamatu nahastamine, mis õnneks tänapäeval on väga vähe levinud, sest klientidele pakutav lamba ja talleliha töödeldakse professionaalide poolt.  Ei saa öelda, et üks on parem kui teine, alustuseks on inimeste maitsed väga erinevad ning oskusliku valmistamise puhul on mõlemad lihad väga maitsvad. 
(Kellel tekkis huvi lambaliha vastu siis olge mureta juba varsti anname nõu uues postituses,  kuidas lambaliha küpsetada ning milliseid marinaade valmistada)

Miks valida talleliha?
Tall on suurepärane valgu, vitamiini B12, niatsiini, tsingi, raua ja riboflaviini allikas, mis kõik on inimese kehale väga vajalikud ained. 100g talleliha annab keskmisele inimesele 50% päevasest valguvajadusest. Võrreldes teiste lihadega on tallelihal väga vähe rasv ning seda on lihtne eemaldada, sest asub peamiselt välimistel külgedel. Talleliha ei vaja ka erilist maitsestamist või marineerimist. 

Kuidas valmistada talleliha?
Toimetades tallelihaga peab olema tagasihoidlik maitsestamisega, kuna värskel tallelihal on niivõrd hõrk ja hea maitse ei tasu seda üleliigse maitsestamisega ära rikkuda. Samuti peab ettevaatlik olema, et liha poleks ületöödeldud kuumaga, sest siis muutub liha kuivaks ja kõvaks.

Maitsestamisel piisab täitsa ka soolast, piprast ja küüslaugust. Kastmete ja marinaatide jaoks sobib imehästi ürdisegu jogurti või veiniga. Meie lemmikud on mesi, kadakasiirup ja rosmariin ning mündi-jogurti kaste.

Nipid
>Kasuta liha lõikamiseks teravat nurga ning väldi liha liigset vigastamist, nii jääb lihamahl lihasse ning tulemuseks pole kuiv ja nätske tükk, vaid hõrk ja mahlane amps.


>Maitsestamisel ära pelga katsetada, kuid ole tagasihoidlik, muidu kaotad liha naturaalse maitse. Õige tunnetus tuleb kogemusega!

>Lihale ei meeldi kiire temperatuuri muutus! Kui kasutad värsket liha, lase tal toasoojas tunnike olla enne kui ahju pihstad. Kui tegemist on külmutatud lihaga on tasane ülesulamine ja temperatuuri vaikne tõus veel olulisem.

Jagan teiega ka paari meie lemmikut retsepti internetist! Varsti varsti loodan teiega jagada ka meie enda retsepte, mida ikka ja jälle meie laual kohata võib.

Rabarberi karree
Jamie Oliver
(orginaal retsept)
u. kuuele




Vaja läheb:
2 karree tükki
Oliiviõli
750g Rabarberit
Hunnik erinevaid ürte, näiteks petersell, piparmünt või murulauk
6 tl Mett
Peotäis saiapuru (leib sobib ka)
75g mandlilaaste või mandleid
2 tl Dijoni sinpeit
1. Eelkuumuta ahi 200 kraadini
2. Viiluta rabarber umbes 5 cm tükkideks pista ahjunõusse (äärega plaat sobib ka). Kata viilud mee ja õliga, sega läbi ning laota ühtlaselt nõusse.
3. Purusta mandlid ja ürdid köögikombainis ning pane segu kaussi. Lisa saiapuru, maitsesta ning sega läbi.
4. Lõike terava noaga lihalt rasv, hõõru sinepiga kokku ning kata saiapuru möksiga.
5. Aseta liha rabarberi viiludele, kata õliga ning küpseta 22-25 minutit keskmise küpsusastme (medium) jaoks, või lisaks 5-10 minutit hästi küpsenud (well done) liha jaoks.
6. Lase lihal 5-10 minutit seista, lõika tükkideks ning serveeri rabarbariga.

Lase hää maitsta!


Maitsestatud lihapallid mündi-jogurti kastmega
Gordon Ramsey
(orginaal retsept)
u. neljale




Vaja läheb:   
500g Tallehakkliha2spl Piparmünti (hakitud, värske)
1 Sibul (hakitud peeneks) 2 spl Peterselli (hakitud, värske)
2 Küüslauguküünt (purustatud)Meresoola ja musta pipart
2 tl Köömneid (röstitud ja jahatatud)Chilli helbeid (natuke maitseks)
 Kastmeks :
2-3 spl Maitsestamata jogurt Piparmünti (natukene, ainult lehed)
 0,5 tl röstitud köömneid 1spl Sidrunimahla
 Must pipar  
1. Aseta väike pann pliidile kesmise kuumusega, lisa õli. Kui pann on kuum prae õlis sibul ja küüslauk pehmeks. Lisa köömned ja chilli helbed ja prae segades umbes 2 minutit. Pane kõrvale jahtuma.
2. Aseta lambaliha kaussi, lisa sibula segu, hakitud ürdid, natuke õli ja näputäis soola ja pipart. Sega käega hästi läbi.
3. Rulli lihasegu umbes golfipalli suurusteks tükkideks ja vajuta lamedaks (umbes 1cm paksusteks). Aseta õliga pritsitud alusele, pritsi kergelt veel õliga üle ja jäta ootele. 
4. Nüüd on aeg kaste valmistada. Uhmerda piparmünt, lisa ülejäänud koostisained ja sega hästi. Maitse ning vajadusel korrigeeri, serveeri väikses kausis. 
5. Aseta pann pliidile ülekeskmise kuumusega ja oota kuni pann kuum. Kui pann on kuum aseta lihapallid pannile ning küpseta 5-6 minutit keerates nad poole peal ümber. Lihapallid on valmis, kui mõlemalt poolt on kenasti pruunistatud. 

Serveeri soojalt koos kastmega! Head isu!

Lisa kommentaar

Email again: